Naturliga hormoner kan sägas vara de hormoner som kroppen själv tillverkar.

Naturliga hormoner kan också beskriva de hormonliknande ämnen som kan utvinnas ur naturen, naturliga ämnen ur vissa växtmaterial, och som kan tillföras kroppen på ett skonsamt sätt utan biverkningar.

Alla produkter som har ingredienser från djur-, växt- eller mineralriket kan sägas vara naturliga.

Det spelar i det perspektivet ingen roll om substansen är mald, satt i en kapsel och såld över disk, eller om den extraherats i laboratorium, tillverkad av ett läkemedelsföretag och såld via recept.

Exempelvis kan sojaplantan vara en källa till kosttillskott som vissa kvinnor tar för att lindra symptom under menopaus.

Samtidigt kan soja, tillsammans med växten jams, användas för att tillverka östrogen i hormonläkemedel.

Naturlig hormonbalans

Naturlig hormonbalans handlar om att bygga upp och behålla ett friskt och balanserat hormonsystem på naturlig väg.

En nyckel till god hälsa är en naturlig hormonbalans och att förstå hur det endokrina systemet fungerar.

Vårt finkänsliga hormonsystem är inställt på, eller rättare sagt ska i ett friskt tillstånd vara inställt på, att kommunicera och utsöndra hormoner för att tala om för olika delar av kroppen vad den ska göra.

Hormonsystemets körtlar är likt instrumenten i en orkester beroende både av att vara finstämda var och en för sig, och att spela i fullständig harmoni med varandra för att kroppens ska fungera och att du ska må bra.

Hormoner påverkar bland annat ämnesomsättningen, fortplantningsorganen, njurarna, levern och nervsystemet.

Hormonsystemet lätt i obalans

Hormonsystemet hamnar lätt i obalans. Det finns ett överflöd av hormonstörande ämnen i vår omgivning och miljö – det finns exempelvis östrogenliknande miljöföroreningar som har en negativ inverkan på balansen mellan progesteron och östrogen i din kropp.

I den industriella delen av världen är det väldigt vanligt med östrogendominans, vilket orsakar mycket besvär både för män och kvinnor.

I tillägg till detta kan bland annat stress, för lite sömn och dålig, näringsfattig kost ha en nedbrytande effekt på hormonsystemet.

Även livets olika skeden och åldrandet i sig påverkar hormonsystemet: puberteten, graviditeter, klimakteriet och åldrandet i sig skapar nya förutsättningar för ditt hormonsystem och om, när och hur hormoner utsöndras i balanserad och tillräckligt hög grad.

Vid runt 40 år börjar till exempel de hormoncykler som har med fortplantningen att göra – östrogen, progesteron, testosteron, follikelstimulerande hormon (FSH), luteiniserande hormon (LH) och DHEA – att förändras.

Senare, i menopaus, slutar äggstockarna att producera östrogen och progesteron. Även nivåerna av testosteron minskar med åldern.

Balansera kroppen med hjälp av naturen

En naturlig hormonbalans uppnås bäst med hjälp av naturliga ämnen och tillskott.

Här kan till exempel balansen mellan zink och koppar, samt intag av vissa växter och korsblommiga grönsaker (Brassicaceae, kålväxter) vara av stort värde.

Till kålväxt-familjen hör:

 • blomkål,
 • brysselkål,
 • grönkål,
 • rödkål,
 • salladskål,
 • savojkål
 • sellerikål (PakC),
 • spetskål,
 • vitkål,
 • broccoli, samt
 • rotfrukter som kålrabbi, kålrot och majrova.

Läs mer